Pırlantanın Sahte Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

06-03-2018 01:15
Pırlantanın Sahte Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bir pırlanta uzmanı olmayabilirsiniz, fakat elinizde bulunan pırlantanın sahte olup olmadığı ile ilgili şüpheleriniz varsa; aşağıdaki metodları izleyebilirsiniz. Baştan belirtelim, bir pırlantanın gerçekliğini ayırt edebilmenin en kolay ve doğru yolu, profesyonel bir kuyumcudan yardım almaktır. Yine de göz atmak isterseniz başlıyoruz:

Gazete Testi :

Pırlantanızı bir gazetenin üzerine koyduğunuzda, yazıları üzerinden okuyabiliyorsanız; cam ve ya kuvarstan yapılmış sahte bir taşla karşı karşıya olabilirsiniz. Gerçek taşlar yüksek kırılma indeksine sahip olacağından, ışığı bükerler ve yazıların görülmesi zorlaşır.

Ağırlık Testi :

Eğer karat ya da gram skalasına hakimseniz;  ağırlık testini kullanabilirsiniz. Sahte pırlantalar, normal pırlantalara göre daha ağırdır.

UV Işığı Testi :

Bir UV ışığına ya da siyah ışığa sahipseniz, karanlık bir odada pırlantanızı ışığın altına yerleştirerek, gerçekliğini test edebilirsiniz. Gerçek elmaslar mavi flüoresan ışığı gösteriyor olsa da eğer mavi ışık oluşmadıysa bu durum daha kaliteli bir pırlantaya sahip olduğunuzu da gösterebilir. Fakat Ultraviyole ışık altında yeşil, sarı ya da gri flüoresan ışık görüyorsanız pırlantanın sahte olma ihtimali var.

Gökkuşağı Testi :

Pırlanta parıltıları birçok gökkuşağı yansımasından oluşuyorsa sahte olabilir. Gerçek pırlantalar gri ve tonlarını yansıtmaktadır.

Kusur Testi :

Pırlantalar kendi içlerinde karbon izleri, sapmalar gibi küçük kusurlar taşırlar. Büyütülmüş bir camla kontrol edilebilen bu kusurlar, taşınızın üzerinde hiç görülmüyorsa ya çok nadir bulunan bir taşla, ya da sahte bir taşla karşı karşıyasınız.

En Önemli Test :

Ve gelelim en önemli teste. Pırlantanız için en önemli ve en doğru sonucu verecek test, pırlantanız konusunda profesyonel bir destek almaktır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.