Pırlantanın 4C si Nedir?

04-03-2018 01:29
Pırlantanın 4C si Nedir?
Parıltısıyla gözlerimizi alan pırlantayı, güzel ve ışıltılı yapan şeyleri hiç düşündünüz mü? Yazımızda pırlantayı mükemmelleştiren ve pırlantanın 4C'si  olarak bilinen; karat (carat) , berraklık (clarity), kesim (cut)ve renk (colour) kavramlarını açıklıyoruz:

Karat (Carat): 
Bir ölçü birimi olan karat, pırlantanın ağırlığını ifade eder. Eğer bir nişan yüzüğü almayı planlıyorsanız;  0,30 ile 0,90 karat arası pırlantaya sahip yüzükler, sizin için uygun olacaktır. Ağırlığıyla doğru orantılı olarak değişen fiyatı belirleyen, pırlantadaki çeyrek işaretleridir. (0,25 - 0,50 - 0,75 - 1,00 gibi...) Kısıtlı bir bütçeniz varsa; örneğin 0,70 karat pırlantaya sahip bir yüzük almak istiyor, fakat fiyatı pahalı buluyorsanız; 0,60 ct lik bir yüzükle de, hemen hemen aynı görünümü doğru yüzük modelini seçerek yakalayabilirsiniz.

Berraklık (Clarity): 
Pırlantanın içinde bulunan ve benzersiz olmasını sağlayan  mineraller, aynı zamanda berraklığa da etki eder. Bu küçük maddeciklerin rengi ve büyüklüğü taşın izlerini belirler. I1, I2, bazen SI2 de çıplak gözle gözüken bu mineraller, SI1 ve üzeri pırlantalarda gözle görülmez. Bu mineraller ne kadar azsa, pırlanta değeri bir o kadar artar. Pırlantanın içindeki iz miktarı azaldıkça kusursuzluğu, berraklığı ve dolayısıyla fiyatı da artar.

Renk (Colour):
Pırlantanın ingilizce karşılığı olan "Diamond" kelimesindeki D harfinden başlayarak Z kadar uzanan renk sınıflandırılmasında, D en renksiz ve en değerli pırlantadır. Renksiz bir pırlanta istiyor fakat D, E ve F için bir bütçe ayıramıyorsanız; G ve H sınıfı pırlantaların, usta ellerde ayarlanmış bir yüzükle, oldukça beyaz ve güzel göründüğünü bilmenizde fayda var. Bunun dışında kırmızı, sarı, pembe, mavi gibi belirgin renklerde "fantazi pırlanta" adı verilen pırlantaların da bulunduğunu hatırlatalım.

Kesim (Cut):
Pırlantanızın kesim derecesi ne kadar ışıltılı olacağını belirler ve insanın taşa etki ettiği tek özelliktir. Kesim üç şeyle ölçülür: pırlantanın yüzeylerinin simetrisi, açıların birbirine oranı ve elmasın cilasızlığı.. 

Kesim yapılırken açılar ne kadar simetrik ve orantılı ise, pırlantanın ışık geri dönüşü de o kadar iyi olur.  D renk sınıfı, VS1 berraklığa sahip bir pırlanta bile, eğer doğru ellerde kesilmediyse oldukça sönük görünebilir.

Pırlanta kesim tekniğine göre yuvarlak, oktagon, oval, zümrüt, markiz, damla, radiant, prenses ve kalp adı verilen şekillere dönüşür. Elmasın profil şeklini tanımlamada, kesim tekniği önemli bir yardımcıdır.

Yazımızı tamamladığınıza göre artık mükemmel pırlantayı aramak için elinizde bazı ölçüler var. Eğer pırlantalara merak duyuyor ve yeni bilgiler edinmek istiyorsanız diğer yazılarımıza da gözatabilir ya da bize danışabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.