Pırlanta Sertifikası Nedir?

26-02-2018 23:27
Pırlanta Sertifikası Nedir?
Benzersiz bir taş olan pırlantanın değerini belirleyen birçok ölçüden birisi de, pırlanta ile birlikte verilen sertifikalardır. Peki oluşumundan kaynaklı olarak çeşitli izler taşıyan, berraklığı her birinde farklılık gösteren, kendine has bir rengi olan pırlantaların nasıl sertifikalandığını biliyor musunuz? Yazımızda pırlanta sertifikası nedir ve pırlanta sertifikasına bakarken nelere dikkat etmeliyiz konularına değiniyoruz.

Pırlantada 4C kuralını - renk (colour), berraklık (clarity), karat (carat) ve kesim (cut) - kanıtlayan bir belge olan sertifika; her ne kadar belirleyici bir faktör olsa da, firmalar 4C kuralını kendi standartlarına göre belirleyebilmektedir. Örneğin renksiz gibi görünse de, belli belirsiz bir ton farkına sahip olan pırlantalar; gerçekte ne kadar renksiz ise o kadar değerlidir. Fakat bir firmanın D renk sınıfında kabul ettiği pırlantayı, diğer firma E sınıfında görebilmektedir. Bu durumda ise yapılması gereken şey uluslararası pırlanta sertifikasına bakmaktır:

Pırlantada Uluslararası Sertifikaya Bakarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uluslararası sertifika da kendi içinde taş sertifikası ve mücevher sertifikası olarak ikiye ayrılır:

Taş Sertifikası:
Pırlantanın mücevhere takılmadan önce incelendiği ve değerlendirildiği sertifikadır. Bağımsız bir kuruluş tarafından verilen bu sertifikada; taş tümüyle incelenebildiği için en güvenilir sertifikadır. Mücevher sertifikasından farklı olarak, taşın mücevheri modaya bağlı olarak değiştirilse dahi, sertifika geçerliliğini korumaktadır.

Mücevher Sertifikası:
Taş sertifikasından farklı olarak bu değerlendirmede mücevher bir bütün olarak ele alınır. Taş mücevhere takıldıktan sonra, taş ve altının bir bütün olarak ele alındığı bu sertifikada dikkat edilmesi gereken şey; taşın kusurlu bazı özelliklerinin mücevhere takılarak gizlenebilmesidir. Taş montüre takıldıktan sonra nadir de olsa renk ve berraklık özellikleri bir üst sınıfta gösterilebilmektedir.

Satın almayı planladığınız pırlantanın sertifikalarını değerlendirirken, bir dizi test ve bilimsel analiz ile pırlantayı ve mücevheri inceleyen uluslararası pırlanta sertifikalarına gözatmak, doğru karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Bir sonraki yazımızdan , Uluslararası Pırlanta Sertifika Laboratuarları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Keyifli alışverişler dileriz.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.