Pırlanta Hakkında – Kaliteli pırlanta almanın Püf noktaları

Pırlanta hakkında , pırlanta eğitimi bölümünden izinsiz, kaynak göstermeden bilgi, resim kullanılmaması tüm meslektaşlarımızdan rica olunur. Bakınız telif hakları yasası, sitenin ilgili bölümü.

Pırlanta Eğitimi bölümüne hoş geldiniz!

Bu bölüm sizlere pırlanta takı almadan önce dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacaktır. Amacımız pırlanta ile ilgili bilgi birikiminizi elimizden geldiğince aktarmak ve sizleri birer gemolog (taş uzmanı) değil ama bilinçli pırlanta müşterileri haline getirmektir. Bu bölüm bugüne kadar gelen binlerce telefonun özetlenerek basitleştirilmiş halidir. Burada aklınıza gelen soruyu bulamazsanız ya da mantığını anlayamazsanız bizi hiç çekinmeden arayınız. Pırlanta uzmanlarımız sorunuzu çözmek için elinden geleni yapacaktır.

 
Pırlanta Sertifikası nedir? Sertifikayı kimler verir? Hangi tip pırlantalara hangi tip sertifikalar verilir?

Sertifika ikiye ayrılır bir tanesi ürün sertifikası diğeri ise pırlanta sertifikası'dır. Pırlanta ürün sertifikasında o yüzüğün, kolye ya da küpenin altın gramı, beyan edilen altın ayarı, kullanılan pırlantanın karat cinsinden ağırlığı, pırlantanın rengi ve berraklığı belirtilir. Bu sertifika tipini firmalar kendilerinin bastıkları kart tipi ya da evrak tipi ile sizlere ulaştırırlar. Bu tip sertifikalar taşları küçük bir sürü pırlantadan oluşuyorsa verilir çünkü o yüzük ya da kolye nin üstündeki küçük taşların hepsine sertifika verilirse ürün çok pahalıya çıkar. Eğer aldığınız ürünün üstündeki pırlanta en az tek başına 0.30 Karat dan başlıyor (0.35, 0.40, 0,70 ve yukarı doğru) ve bunun üstündeki ağırlıkları kapsıyor ise uluslar arası geçerliliğe sahip pırlanta almanızı şiddetle öneririz. Çünkü firma bu boy taşlar için kendi sertifikasını verir ve pırlantanın renginde yanlışlıkla J yerine I yada H yazarlarsa sizler tüketici olarak 90 birime alacağınız bir pırlantayı 110 birime alırsınız. Halbuki gerçek bir laboratuvarın verdiği sertifika size taşın bağımsız olarak gerçek renk ve berraklığını gösterecektir. Eklemek istediğimiz bir diğer nokta gerçek bir J renk ile gerçek bir I renk pırlantayı %90 kuyumcu ayırt edemez onun için fiyatı yükseltmek için o taşa I renk denir. Burada yanılmanızı engelleyecek tek şey gerçek bir laboratuvarın o pırlantaya (yukarıda bahsettiğimiz boylar için) sertifika vermesidir.

Bu sertifika sizin nüfuz cüzdanınız gibidir. Bu sertifikalara vereceğimiz örnekler;
HRD (Belçika),
GIA (Amerika),
IGI (Belçika),
dir.

 

1 Karat bir çok küçük pırlantadan oluşan yüzük, 1 karat pırlanta tektaş dan çok daha ucuz niçin?

Pırlanta ürünün fiyatı taşın karatı büyüdükçe katlanarak artar. Örnek verecek olursak bir yüzüğün üstünde bir sürü küçük boy pırlantalardan toplam 1 karat var, diğer tarafta da tek başına 1 karatlık bir taş var. Bu durumda tek başına 1 karat olan pırlanta diğer yüzükten çok daha pahalı olacaktır. 0.50 karat F renk tektaş pırlanta, 0.58 karat I renk taştan daha pahalı niçin ? 0.58 ağırlık olarak 0.50 den ağır niçin 0.50 daha pahalı ? (Bizim değil de sizin hayatınızdan örnek verecek olursak 1 kilo çileğin yarım kilo çilekten pahalı olması gerekiyor ama pırlantada bunun tam tersi durumlar olabiliyor) Pırlantada fiyatı belirleyen en önemli 4 unsur yada 4C dediğimiz özelliklerdir. Bunların ilk 2 özelliği pırlanta renk ve berraklıktır. Pırlantanın rengi ve berraklığı yükseldikçe fiyatı da artar çünkü pırlanta daha nadir bulunan taş özelliğine bürünür ayrıca pırlanta fiyatlarının belirlendiği uluslararası borsalarda pırlantalar Renk, berraklık ve karata göre fiyatlandırılır. Bu açıdan 0.50 karat F renk VVS berraklığında bir taş, 0.58 I renk VS berraklığında bir pırlantadan çok daha pahalıdır çünkü daha nadir bulunan bir pırlantadır.

Bu durumda F renk iyi I renk kötü bir pırlanta mıdır?

Asla. Pırlanta bize doğanın hediye ettiği nadir bulunan taşların en değerlisidir. Gerçek bir I renk taş güzel bir montürün (yüzük) üstünde çok çok güzel gözükecektir. Bu iş biraz bütçe meselesidir. Eğer bütçeniz yetiyorsa F rengi de alabilirsiniz. Daha kolay bir örnek verecek olursak biri Toyota iken biri Mercedes’tir. Ama ikisi de çok güzel arabalardır. Umarız vermek istediğimiz örneği anlatabilmişizdir.

SI berraklığında bir taş ile VS yada VVS arasındaki fark nedir?

SI1 berraklığındaki bir pırlantada tüketici pırlanta ki izleri çıplak gözle göremez. Bu izleri pırlanta mağazalarının sahip olduğu büyüteçler ile eğitimli bir göz görebilir. Bu açıdan bütçeye göre SI1 pırlanta almakta makbuldür. Tabi o taşın gerçekten SI 1 olduğunu bilmek kaydı ile. VS taşlarda ise yine pırlantacıların sahip olduğu büyüteç ile pırlantaya bakmanız gerekmektedir. Büyüteç ile bir taşın VS olduğunun anlaşılması ya bir gemolog (taş uzmanı) yada ustalaşmış bir pırlanta eksperinin anlaması mümkündür. VVS taşlarda ise büyüteç ile karar vermek çok zordur. Özellikle VVS1 ile VVS2 taşın farkını anlamak neredeyse imkansızdır. Bu tip taşları anlamak için özel mikroskop gerekmektedir. IF berraklığındaki taşın üstünde ise iz yoktur. Berraklığı mükemmeldir. Doğada çok nadir bulunurlar. Pike diye tabir edilen taşlarda ise pırlantadaki izler çıplak gözle belirgin olarak seçilir. Bu tip pırlantalar makbul değildir. Bu açıdan pırlanta satın alırken iyi bir renk pırlanta bulduysanız ve berraklığı SI1 ise bu tip pırlantanın alınması makbuldür. Tabi VS ve VVS daha da makbuldür. Bu tamamen tüketicinin bütçesi ile alakalıdır. Yukarıdaki araba örneği burada da geçerlidir (Daha kolay anlamanız açısından). SI1 taşı Toyota dersek, VS yada VVS taşı Mercedes diyebiliriz.


İki farklı firmada altın gramı ve pırlanta büyüklüğü ve pırlanta renkleri aynı olan yüzükler var ama biri diğerinden %’de 30 pahalı niçin?

Çünkü diğeri markaya yatırım yaptığı için fiyatlarını arttırmak zorundadır (Televizyon reklamı, mağazalar zinciri, yazılı medya reklamları ….). Bu diğerinin diğerinden daha kaliteli ya da kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Sonuçta pırlanta pırlantadır. Eğer elinizde gerçekten bir laboratuvardan çıkmış sertifika var ise güven problemi yoktur. Birde şu açıdan düşünürseniz işler daha farklı hal alabilir. Tiffany'den bir karat yüzük almakla X kuyumcudan bir karat almak farklıdır. Birinde 2 kat fazla fiyat vardır ancak tüketicinin bütçesi eğer yetiyorsa Tiffany'dan almayı tercih eder. Bu kişinin doğası ile alakalıdır. Birinde 1 karatlık yüzük alıyorsunuz diğerinden ise Tiffany'den bir karatlık yüzük alıyorsunuz. Ürünler aynı firmalar farklıdır. (İkisininde uluslararası sertifika verdiğini kabul edersek)

Pırlantayı gerçekten pırlantadan anlayan kuyumcudan alın? Bu ne demek?

Vitrininde 20 – 30 tane pırlanta yüzük olan bir kuyumcudan pırlanta almak çoğunlukla sakıncalıdır çünkü bu kişinin esas işi altın takılardır, pırlanta değildir. Bu açıdan bu kişiden pırlantanın özellikleri ile kulaktan dolma bilgiler duyabilirsiniz. Bizim size tavsiyemiz pırlantayı gerçek mücevherciden almanız. Gerçek mücevherci size pırlanta konusundan yol gösterebilecek, detayları anlatabilecek sabırlı insanlardır. Sonuç olarak pırlanta alıyorsunuz, çeyrek altın yada bileklik değil. (Bilekliğin değersiz olduğu anlamını kullanmıyoruz) Aldığınız bu değerli takıyı ömrünüz boyunca saklayacaksınız. Bu açıdan aldığınız ürünün tam olarak ne olduğunu bilmeniz sizin hakkınızdır. Bu açıdan birincisi uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya ikincisi bu sertifikanın detaylarını size anlatacak bilinçli bir kuyumcu ile çalışmanızı öğreniriz.


Kuyumcuların bahsettiği Hollanda pırlantası, Londra pırlantası dedikleri hikayenin doğruluk payı var mıdır?

Hollanda pırlantası, Belçika pırlantası diye bir şey yoktur efsanedir, hikayeden ibarettir. Pırlanta pırlantadır. Ham elmas Afrika, Kanada, Brezilya, Rusya gibi birkaç ülkede çıkmaktadır. Bu açıdan sattıkları ürüne kalite katmak için denilen Hollanda pırlantası gibi vurgular doğru değildir. Siz sadece size verilen sertifikanın yukarıda saydığımız kriterlere uygun olmasına özen gösterin.

Elmas ile pırlanta arasında bir fark varmıdır? Farklı taşlarmıdır?

Elmas ile pırlanta aynı taşlardır. Sadece kesim farkları vardır. Pırlanta sadece kesimin adıdır. Elmas ise elmas kesim taştır. İkisinin de ham maddesi ham elmas tır.

Kuyumcu ile mücevher firması arasındaki fark nedir? Eğer pırlanta takımı aldığım yer mücevher firması değil de kuyumcu ise nelere dikkat etmem gerekir?

Mücevher firması sadece pırlanta ile uğraşır tek başına altın takı satmaz satıyor ise de çok kupon işçiliği yüksek altın ürünler satar. Vitrininin %90’ını pırlanta oluşturur. Zaten 15 dükkan gezseniz hangisinin mücevher firması hangisinin kuyumcu olduğunu anlarsınız. Kuyumcudan ürün alırken ise o kuyumcunun vitrininin hatırı sayılır bir yerinin pırlantadan oluştuğuna dikkat edin. Bu bölümde yani pırlanta eğitimi bölümünde öğrendiğiniz şeyleri kuyumcuya sorun ve cevapları almaya çalışın. Gerçekten güvendi iseniz satın almayı gerçekleştirin. (0.30 karat üzeri taşlar için laboratuvardan alınmış sertifikaya dikkat !!! )

Roberto Bene fiyatlarını nasıl makul tutabiliyor?

Roberto Bene Pırlanta Türkiye ofisi satışlarında cironun %80’ını internet üzerindeki yaptığı satışlardan, kalanı ise Rus, Kazak, Azerbaycan, Bulgaristan pazarına yaptığı çıplak taş satışlarından elde etmektedir. Türk Internet kullanıcısının neredeyse tamamının bildiği gerçek bir markadır. Bayi ağı yoktur. Bayi ağının olmaması fiyatları otomatik olarak indirmektedir. Bayi ağı olsaydı bayilerine para kazandırmak için fiyatlarını arttırmak durumun da kalacaktı. Biz bu fiyatı artıracağımıza sizlerle paylamayı doğru buluyoruz. Bunun yanında fiziksel mağaza baskısı olmadığı için buda fiyatların makul olmasını sağlamaktadır. Unutmayın ki Televizyonda reklamını gördüğünüz her ürünün fiyatına reklam giderleri de eklenmektedir. Seçim sizin.


Karat ile santim arasındaki fark nedir?


1 karat 0.2 gr.’dır. Santim ise Türkiye pazarında çıkmış bir tabirdir. Yurt dışı piyasalarda yoktur. Normalde 0.40 Karat bir taşa Türkiye’de zaman zaman 40 santimde denilmektedir.

Pırlanta nasıl fiyatlandırılıyor?

Pırlanta Rapaport olarak adlandırılan uluslararası piyasalarda her Cuma yayımlanan bir listedir. Burada her boy her renk taşın fiyatları ayrı ayrı pırlanta piyasasına sunulmaktadır.


Pırlanta Okulu 4C Hakkında Detaylı Bilgi

Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler Karat Ağırlığı (Carat weight),Berraklık (Clarity), Renk (Color), Kesim (Cut) şeklindedir. 

Karat ağırlığı (Carat weight) :

Karat pırlantanın ağırlığına göre tespit edilir. 1 karat yaklaşık 200 miligramdır. Mücevher sektöründe satışı ağırlıkta olan pırlanta 1 karattan azdır. Bu da puanla belirlenir. 1 karat 100 puan olarak belirlenir. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 ct şeklinde yazılır. Aşağıda pırlantaların birebir büyüklükleri ve karat numaraları gösterilmiştir.Bir taşın ağırlığı ile büyüklüğünü karıştırmamanız gerekir.Diğer taşların tespitinde kullanılan karat miktarları ile

pırlantanın karat ölçüsü farklı olacaktır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır. Bunun yanında aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı berraklık, renk ve kesime göre aynı olmayacaktır.

Pırlanta alırken en büyük pırlantanın en iyisi olacağı düşüncesinden kesinlikle kurtulmanız gerekir. Bir pırlantanın değeri büyüklüğüne göre değil aşağıda ayrıntısıyla belirleyeceğimiz 4C özelliğine göre belirlenir. 4C özelliğini ne kadar iyi bilirseniz alacağınız pırlantayı o kadar iyi tanımış olursunuz.


pırlanta karat

Renk (Color)

Renk özelliği bir pırlantanın sarılığına göre ölçülür. En kıymetli pırlanta renksiz olanıdır ve çok pahalıdır. Nadir bulunurlar. G.I.A (The Gemological Institute of America,'nın tablosuna göre, Alfabetik sıra ile D'den W'ya kadar olan harfler pırlantanın renk oranını gösterir.

 

En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D,E,F ve G'dir. Ama çoğunlukla pırlantalar H ve L arasındadır. M ve Z arasındaki pırlantalarda ise gözle görülür bir sarı tonu vardır.

Alacağınız pırlantanın rengini anlamak için colorimetre'den bir çıktısını isteyin. Diğer pırlantalarla karşılaştırın ve sertifikasının doğru olduğundan emin olun.

pırlanta renk roberto bene

Berraklık (Clarity)

Bir pırlantanın berraklığı "doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir. Çoğu pırlantada karbon kristalinin oluşturduğu izler vardır. Bu karbon kristaller azaldıkça pırlantanın berraklığı artacak bu da fiyatının artmasına sebep olacaktır. Aşağıdaki tabloda sağdan sola doğru pırlantanın değeri artar.

 

En solda yer alan FL , pırlanta tamamen berrak demektir ve doğada çok ender bulunur. Pırlantının lekeleri ancak çok kuvvetli mercekler altında gözle görülebilir. Tabloda da gördüğünüz gibi FL'den P1-P2-P3e doğru lekeler artmaktadır.

 

Pırlanta fiyatlarında 4C çok önemli bir rol oynar. Kesimin ve renklerin yanında yukarıda gördüğünüz tabloda berraklık da pırlantanın fiyatını çok etkiler. VVS1-VVS2 ve VS1-VS2 arasında gözle görülebilir bir fark yoktur. Bu fark sadece 10X mikroskobuyla görüleceğinden iki pırlanta arasında yüksek fiyat farkı ödemenize hiç gerek yok. Eğer pırlantanız Zümrüt ya da Baget kesim olacaksa beraklık seviyesinin SI1'den fazla olması her zaman iyidir. Çünkü baget kesimde lekeler diğer kesim şekillerinden daha belirgin olarak gözükür.

pırlanta berraklık

Kesim (Cut)

Kesim 4C özellikleri arasında en önemli olanıdır. Pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı kesimin kalitesine bağlıdır. Diğer 4C özellikleri doğaya bağlıdır ama kesim özelliği insanın elindedir. Kesimin özelliklerini daha yakından inceleyelim:

 

İki temel kesim şekli vardır.Baget ve Zümrüt Kesim.Baget kesim taşın eni ve boyu doğrultusunda paralel fasetlerden (ışığı yansıtan açılı yüzey) oluşur. Eğer taşın köşeleri yuvarlak fasetlerle kesilirse baget kesim zümrüt kesime dönüşür. Brilliant yuvarlak kesim üçgen fasetlerden oluşur . Modern ve popüler brilliant kesimi 58 üçgen fasetden (33'ü taşın üzt kısmında 25'i altında) oluşur. Eğer çok parlak ve ışıltılı bir pırlantaya sahip olmak istiyorsanız seçimiz brilliant yuvarlak kesim olsun. Eğer daha sade ve şık bir pırlanta istiyorsanız Baget kesimi tercih edin.Kesim 4C'nin en az anlaşılan ama en önemli olan özelliğidir. Yanlış ya da bozuk kesimli bir pırlanta kısa ömürlü ve değersizir.Eğer en çok parlayan ve gösterişli olan pırlantayı almak istiyorsanız, yuvarlak kesimi almalısınız. Simetrileri dolayısıyla diğer kesimler yuvarlak kesim kadar çok parlamayacaktır.

pırlanta kesim Roberto Bene berkay altunbay

Pırlantanın Şekli:

Şekil, onu oluşturan kişinin zevkine bağlıdır. Bir çok kesim arasında popüler olarak kullanılanı yuvarlak kesimdir. Aşağıda diğer kesim şekillerini görebilirsiniz. Eğer

pırlantayı yatırım yapmak için almayacaksanız en hoşunuza giden şekli almalısınız, aksi halde size brilliant yuvarlak kesimi tavsiye ederiz.

 

 

Kaliteli Pırlanta almanın püf noktalarını incelemek için size başka önerilerde de bulunduk 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.